Beleef het
boerenleven
Schapenboerderij met een rijke historie
Schapenboerderij Texel is een oude stolpboerderij met een rijke geschiedenis. Het vierkant van de stolp dateert uit 1700 en werd gemaakt van scheepsmasten van vergane VOC-schepen. Van oudsher is de Texelse stolp al in gebruik als schapenboerderij en eeuwenlang hielden de eigenaars er schapen. Hier maakten ze kaas en melk en werd de wol verkocht om in het levensonderhoud te voorzien.
Na zeven generaties werd de boerderij in 2015 nieuw leven ingeblazen, toen de stolp eigendom werd van familie Witte. Op Schapenboerderij Texel kunnen lammetjes worden geknuffeld en komen bezoekers in de praktijk meer te weten over de schapenhouderij en het boerenleven: je krijgt een kijkje in de keuken van een echte schapenboer. Er worden geen schapen meer gemolken, maar de oude melkinstallaties zijn nog steeds te bewonderen.
Boerderijwinkel
Maak kennis met de boeren
Schapenboerderij Texel wordt gerund door Lennart en Mariska. Zij namen in 2014 het stokje over van hun vader Hans, die nog regelmatig op de boerderij de handen uit de mouwen steekt. Van jongs af aan liep Hans al tussen de schapen en in de lammerentijd mocht hij drie weken vrij van school om thuis te helpen. Dat vond hij vreselijk vanwege de verplichting, maar later is zijn boerenhart toch harder gaan kloppen. Op zijn 22e nam hij het familiebedrijf over van zijn vader en concentreerde zich toen vooral op de bollenteelt.
Na twintig jaar was het tijd voor iets anders en stapte Hans over op de schapenhouderij. Hij kocht 600 schapen, waarna de eerste toeristen al snel in de schuur stonden om de lammetjes te aaien. Toen het zo druk werd dat er zelfs filevorming op De Hoge Berg ontstond, volgde in 2015 de verhuizing naar de huidige locatie aan de Pontweg. Een prachtige oude stolp met voldoende land rond de deur voor de schapen, parkeergelegenheid en ruimte om leuke buitenvoorzieningen te maken. Vanaf dat moment zijn dochter Mariska en zoon Lennart ook in het bedrijf gestapt.
Boerin Mariska
Voor Mariska Witte (1985) was al snel duidelijk dat haar toekomst op de boerderij lag. Als meisje van acht jaar hielp ze al lammetjes ter wereld en dierverzorging is de actieve Texelse op het lijf geschreven. Naast haar werk op de boerderij heeft ze nog een baan in de thuiszorg en is ze actief bij de vrijwillige brandweer op Texel. Net als vader Hans en broer Lennart doet Mariska alle voorkomende werkzaamheden op de boerderij. Ze verzorgt rondleidingen, voert de schapen en boerderijdieren en helpt bij bevallingen. Haar passie is de dierverzorging. Als een schaap iets mankeert, ziet Mariska dat onmiddellijk. Sinds 2010 is zij vennoot in het familiebedrijf.
Boer Lennart
Hoewel hij de lelieteelt best leuk vond, wist Lennart Witte (1981) het rond zijn twintigste zeker: ik word nooit boer! En toch kwam ook Lennart in 2015 in het familiebedrijf. Hij werkte jarenlang in een autospuiterij en kluste af en toe op de boerderij. 'De administratie deed ik al wel, maar ik zag niet direct een toekomst voor mij weggelegd op de boerderij. Door de groei aan de Postweg is er genoeg ruimte voor drie vennoten. Geen dag is hier hetzelfde en we barsten van de plannen. Ik ben veel aan het klussen en houd me vooral bezig met de inrichting van de schuren en het erf. Mijn zus is de dierspecialist, maar ik leer elke dag bij. Inmiddels ben ik ook 'allrounder': ik doe ook regelmatig de demonstraties en ik help bij de dierverzorging.'